szállodák
apartmanok
panziók

Karlovy Vary

Karlovy Vary (németül: Karlsbad) Csehország leghíresebb és egyben legnagyobb fürdővárosa. Nyugat-Csehországban, a német-cseh határhoz közel, az E48-as nemzetközi autópálya mellett fekszik, 60 km-re a határtól. A város két folyó: a Teplá és az Ohře összefolyásánál fekszik. A monda szerint IV. Károly fedezte fel az itteni gyógyforrásokat, amikor vadászat közben szarvast űzött. A városban évente többszázezer gyógyulni vágyó beteg és turista fordul meg. Köztudott, hogy az idők során nagy számú fontos európai személyiség is megfordult Karlovy Varyban, többek között: Arany János, Bach, Beethoven, Chopin, Dvořák, Goehte, Gogol, Gorkij, Herder, Liszt, Pavlov, Turgenyev stb.

A városban 12 melegvizes forrás szolgáltatja a különféle kúrákhoz szükséges vizet, a leghíresebb azonban valószínüleg ún. 13 forrás: azaz az itt gyártott Becherovka gyógylikőr. Titkos összetételét még a Becherovka-gyár látogatása során sem ismerhetjük meg. Mindenesetre annyi biztos, hogy többtucat gyógynövényből, alkoholból és helyi forrásvízből főzik. 1780-ban Dr. David Becher találta ki a receptet, amelyet ezután családja kincsként őrzött másfél évszázadon át.

A várossal kapcsolatosan érdemes megemlíteni, hogy nyaranként itt kerül megrendezésre az egyik legfontosabb európai filmfesztivál is.